onsdag 12 oktober 2022

FUGASCINA - GODA KAKOR FRÅN PIEMONTE

Riktig snabbmat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var länge sedan vi hade något sött, eller hur? Här är ett gott recept på kakor från trakten av Mergozzo i Piemonte i norra Italien. Receptet är enkelt och mycket gammalt, enda från medeltiden, och är skyddat med förkortningen PAT (Traditional Agrifood Product). Dom får sin goda smak av vanilj och marsala.

250 g vetemjöl
125 g kallt smör
125 g strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
1 ägg + en äggula och en äggvita separerade
1 tsk bakpulver
en nypa salt
20 g marsala
extra strösocker

1. Blanda mjöl, smör, socker, vaniljpulver, ägg, äggula, bakpulver, salt och marsala i matberedare till en deg.
2. Kavla ut degen till en rektangel på bakplåtspapper. Flytta över papperet till en plåt.
3. Skär degen med en nagg i små rektanglar eller trianglar. Pensla degen med äggvitan och ställ sedan plåten i kylen en timme.
4. Sätt ugnen på 160°.
5. Ta ut plåten och strö socker över degen. Kör sedan i ugnen i cirka 20 minuter, den ska få färg.
6. Ta ut, låt svalna, bryt isär kakorna och njut med en espresso.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar