tisdag 6 maj 2014

NÄSSELRISOTTO

Risotto är som bekant ingen lek, läs här vad vi skrivit tidigare. Att använda sig av vårens späda nässlor passar utmärkt, och är dessutom billigt.

Ca 0,5 l nässlor
0,5 l vatten
0,5 l ekologisk grönsaksbuljong
1 finhackad schalottenlök
2 finhackade vitlökar
1 dl torrt vitt vin
4 dl risottoris
1 dl riven parmesanost
100 g smör
salt och svartpeppar

1. Förväll nässlorna genom att sjuda dem i 0,5 l vatten i 5 minuter.
2. Sila av vattnet, spara det och blanda med grönsaksbuljongen. Grovhacka nässlorna.
3. Värm buljongen och varmhåll.
4. Finhacka lök och vitlök.
5. Fräs lök och vitlök i hälften av smöret tills de mjuknat, lägg därefter i riset och fräs några minuter. Häll i vinet och låt det koka in, rör om hela tiden.
5. Börja sedan spä med buljongen, ta en slev i taget, låt det koka in, glöm inte att röra hela tiden! Upprepa detta i cirka 20 minuter.
6. När det gått 20 minuter, smaka på riset om det är klart, det ska ha lite tuggmotstånd. Ta av från plattan, blanda i ost, nässlor och andra halvan av smöret. Låt stå under lock ett par minuter och ät sedan genast!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar