onsdag 2 december 2015

CHICKEN TIKKA MASALA #2


 
 
Jag vet att jag publicerat ett recept på CTM tidigare här, men nu har jag hittat ett ännu bättre. Receptet, en aning modifierat, kommer från Storbritanniens First Lady of Indian Cooking, Madhur Jaffrey. Egentligen ska kycklingen marinera i 6-8 timmar. Har man inte tid med det, blir det ändå väldigt gott.

Till kycklingen (tikka):
600 g kycklinglårfilé, skuret i bitar
1 tsk salt
3 msk citronsaft
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk chilipulver
6 msk grädde
0,5 tsk garam masala
rapsolja

Till såsen (masala):
rapsolja
1 gul lök, finhackad
1 msk riven färsk ingefära
5-6 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk malna korianderfrön
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
2 tsk rökt paprikapulver
4 msk turkisk yoghurt
1 burk hela tomater
2,5 dl ekologisk kycklingbuljong
salt
0,5 tsk garam masala
färsk koriander

1. Börja med att marinera kycklingen. Blanda kycklingbitarna med citronsaft och salt. Låt stå 20 minuter.
2. I med ingefära, spiskummin, chilipulver, grädde och garam masala. Låt stå 6-8 timmar. Det går också bra att bara låta det stå medan man förbereder såsen.
3. Sätt ugnen på grill, 250°.
4. Gör såsen. Hetta upp rapsolja i en stekpanna. I med lök, stek 5-6 minuter. I med ingefära och vitlök, fräs en minut. I med mald koriander, spiskummin, gurkmeja, chilipulver och paprikapulver. Rör om i 10 sekunder, ha sedan i en matsked yoghurt. Rör om och ha sedan i ytterligare en matsked och upprepa till du haft i all yoghurt.
5. I med tomaterna, rör om och fräs 3 minuter. I med buljongen, lägg på lock och låt sjuda 15-20 minuter. Såsen ska tjockna. I med garam masala och smaka av med salt.
6. Under tiden, lägg kycklingbitarna på en plåt, pensla lite med rapsolja och grilla i ugnen cirka 10-15 minuter. Ta ut och rör om efter halva tiden.
7. När kycklingen är färdig, ta ut ur ugnen och blanda ner i såsen. Rör om.
8. Servera med basmatiris, färsk koriander och naanbröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar