torsdag 8 juli 2021

APRIKOSPAJ MED KARDEMUMMAKRÄM


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Härliga aprikoser är i säsong nu, så då passar det bra med den här goda pajen. Nu tar vi sommarlov och kommer tillbaka i augusti, buon' estate!

8 aprikoser, halverade

Till pajdegen:
125 g mjöl, tipo 00
20 g mandelmjöl
70 g smör
35 g socker
1 ägg
en nypa salt

Till kardemummakrämen:
150 g mjölk
100 g grädde
2 ägg
65 g socker
25 g mjöl, tipo 00
1,5 tsk malen kardemumma

1. Börja med pajskalet, blanda mjölet, sockret och ägget med smöret. I med en nypa salt, forma till en boll, plasta in och låt vila i kylen en timme.
2. Till krämen, i en kastrull, hetta upp mjölk och grädde med kardemumman. Ta av från plattan när det börjar närma sig kokpunkten.
3. Vispa äggen med sockret och mjölet och blanda detta sedan med gräddmjölksblandningen i kastrullen.
4. Låt detta sjuda och tjockna tills det blivit krämaktigt. Ta av från plattan.
5. Sätt ugnen på 180°.
5. Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda i ugnen i 10 minuter.
6. Ta ut pajformen, låt svalna en aning, häll i krämen, och fördela aprikoshalvorna över, runda sidan nedåt.
7. Kör i ugnen i 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar