torsdag 1 februari 2024

FILODEGSGALETTE MED BACON OCH TALEGGIO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det skulle egentligen inte vara filodeg till det här receptet, men det fungerar utmärkt, den blir krispig och god. Det går så klart bra med en annan ost också.

800g mjölig potatis
1 gul lök, skivad
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
3 msk creme fraiche
150 g taleggio, skuren i små kuber
ett paket bacon, skivat
1 ägg
2 msk olivolja
50 g smör
salt, svartpeppar

1. Skala potatisen och skiva tunt på en mandolin.
2. I en stekpanna på medelvärme, fräs lök i smöret och hälften av olivoljan i cirka 10 minuter. Salta.
3. Lägg potatisen i en bunke tillsammans med löken, vitlöken, creme fraichen och resten av olivoljan. Salta och peppra. Blanda ordentligt för hand.
4. Sätt ugnen på 220°. Bred ut två filodegsark i en smord form i ett kors. Bred ut ett lager av potatisblandningen. På med lite bacon och ost, och sedan ett nytt lager potatis. Upprepa tills potatisen tar slut. Avsluta med lite ost.
5. Vik över kanterna på degen så det blir som ett lock. Pensla med ägg och kör i ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 180° och fortsätt kör i 50 minuter. Servera med en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar