onsdag 21 augusti 2024

GODASTE PLOMMONPAJEN


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svenska plommon finns det gott om, dock inte i butikerna. Här är ett jättegott och enkelt recept på  smulpaj.

250 g vetemjöl
175 g smör, kallt, skuret i tärningar
125 g rörsocker
100 g mandlar
600 g goda plommon, t. ex. Victoria
vispgrädde eller vaniljglass till servering

1. Sätt ugnen på 180°.
2. Lägg smör, mjöl och mandlar i en matberedare och kör till smulor. I med en matsked vatten, och kör lite till.
3. Lägg ungefär 2/3 av smulorna i en ugnsform och tryck till dem lite.
4. Dela plommonen på mitten, ta ur kärnorna, och lägg dem ovanpå smulorna med skurna sidorna nedåt. Strö över resten av smulorna och kör i ugnen i cirka 45 minuter.
5. Låt svalna lite och servera med grädde eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar