tisdag 18 mars 2025

CITRON TIRAMISÙ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dessert för alla er som älskar citron! Klassisk tiramisu är ju fantastiskt, men detta är ännu bättre.

100 g socker
juice från 1,5 ekologiska citroner
rivet skal från en halv ekologisk citron
3 cl limoncello + 1 msk
2 ägg, separerade
250 g mascarpone
100 g lemon curd
savoiardikex, ca 100 g

1. Lägg hälften av sockret i en kastrull med citronsaften och skalet. Värm försiktigt i 3-4 minuter tills det blivit lite sirapsliknande. Ta av från plattan och ha i 3 cl limoncello.
2. I en bunke, vispa äggulor, resten av sockret och mascarpone.
3. I en annan bunke, vispa äggvitorna. Vänd sedan ned en tredjedel av äggvitorna i mascarponeblandningen och blanda försiktigt, vänd sedan ned resterande äggvita, en tredjedel i taget.
4. Doppa hälften av savoiardikexen i citronsirapen så de blir lite mjuka. Lägg dessa sedan i ett lager en form. Toppa med hälften av mascarponeblandningen.
5. Doppa sedan resterande savoiardikexen i citronsirapen och lägg detta ovanpå. På med det sista av mascarponeblandningen. Låt detta sedan stå i kylen i minst 4 timmar, men helst över natten.
6. Som avslutning, ta ut formen ur kylen. Blanda lemon curden med resten av limoncellon och bre ut detta överst med en palett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar