Nu är det zucchinitider. Zucchini, eller squash, har av någon anledning alltid sålts utan blommor i Sverige. Zucchiniblommor har varit så gott som omöjligt att få tag på, så jag fick helt enkelt börja odla min egen zucchini. Nu har de dock börjat dyka upp lite varstans, till exempel på Bondens egen marknad.
en halv medelstor ekologisk zucchini
8 zucchiniblommor, strimlade
1 finhackad gul lök
1 dl torrt vitt vin
cirka 1 l god grönsaksbuljong (gärna ekologisk lantbuljong)
4 dl risottoris
1,5 dl riven parmesanost
1 dl grovhackad bladpersilja
salt och svartpeppar
1. Tärna zucchinin och finhacka löken.
2. Värm buljongen och varmhåll.
3. Fräs löken i en stor klick smör tills den blir mjuk, lägg därefter i riset och fräs några minuter. Häll i vinet och låt det koka in, rör om hela tiden.
4. Börja sedan spä med buljongen, ta en slev i taget, låt det koka in, glöm inte att röra hela tiden! Upprepa detta i cirka 20 minuter.
5. När det återstår 5 minuter, lägg i zucchinin och låt den koka med.
6. När det gått 20 minuter, smaka på riset om det är klart, det ska ha lite tuggmotstånd. Ta av från plattan, blanda i osten, zucchiniblommorna, en rejäl klick smör och persiljan. Låt stå under lock ett par minuter och ät sedan genast!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar