En lite kryddigare variant på Chili con carne. Den torkade chipotlechilin ska först rostas på hög värme i stekpanna, sedan ligga 10 minuter i varmt vatten. Och bönor på burk måste ju slås av i durkslag och sköljas under kallt vatten, det kan låta som en självklarhet, men alla känner faktiskt inte till det. Inte ens på krogen...
5 hg nötfärs
1 gul lök
1 msk spiskummin
2 kryddnejlikor
1 kanelstång
2 vitlöksklyftor
1 torkad chipotlechili (ta fler om du vill ha starkare)
1 burk hela tomater
2 msk sherryvinäger
2 burkar svarta bönor
salt
svartpeppar
färsk koriander
1. Rosta chipotlen på hög värme i stekpanna och lägg sedan i kokhett vatten 10 minuter.
2. Bryn lök och vitlök tillsammans med spiskummin, kanel och kryddnejlikor i rapsolja. Krama ur chipotlen, grovhacka och lägg i pannan.
3. I med nötfärsen och bryn tills den fått ordentligt med färg. I med tomaterna och låt puttra 15 minuter under lock.
4. Lägg i de avsköljda bönorna, smaka av med salt. Servera med basmatiris och strö över färsk koriander.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar