torsdag 21 maj 2015

MAT PÅ FILM – DE 5 BÄSTA MATFILMERNA

Mat på film finns det gott om, men riktigt bra filmer om och med är det inte lika gott om. Här har vi satt ihop en liten lista med de allra bästa, de självklara, som alla som älskar mat borde se, både en och två gånger.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Maffiabröder (Regissör: Martin Scorsese, 1990)
Inte en matfilm per se, men Scorseses mästerverk har många av filmhistoriens bästa matscener. Filmen bygger på verkliga händelser om en maffiamedlem som sedermera hoppar av och blir informatör. Ray Liotta gör sitt livs roll och i övrigt är det en kavalkad av Scorseses favoriter: Robert De Niro, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Frank Vincent… Fantastiska matscener som när mat smugglas in och lagas till i fängelset, feta italienska gubbar som grillar korv,eller en supernojjig Liotta som ser polishelikoptrar överallt, ringer ändå hem till frun så att hon inte ska glömma att röra i tomatsåsen… Har du inte sett den, se den kväll!

-------------------------------




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Big Night (Regissör: Stanley Tucci, Campbell Scott, 1996)
En underbar, lite bortglömd film om de två italienska bröderna Primo och Secondo och deras lilla restaurang i New Jersey. Affärerna går trögt, men allt kanske kan lösa sig om man kan får Louis Prima som gäst när han passerar stan. Vi får också lära oss om att laga och äta risotto, och det är minsann ingen lek.

-------------------------------




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Dinner Rush (Regissör: Bob Giraldi, 2000)
Danny Aiello briljerar som restaurangägare i New York. Hans son är kökschefen som styr köket med järnhand och inte längre vill laga de gamla italienska klassikerna. Maffia, spelberoende, mord… Allt sker under en enda kväll.

-------------------------------



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. The trip (Michael Winterbottom, 2010)
Egentligen en komediserie på sex avsnitt, varje avsnitt 30 minuter, som klippts ihop till en film. En veritabel skrattfest, där Steve Coogan och Rob Brydon och runt i norra England och äter sig igenom lyxrestauranger. De käbblar, gnabbas, förödmjukar varann och tävlar om vem som gör den bästa Michael Caine- imitationen (bägge är helt fantastiska så klart).

-------------------------------

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. The Trip to Italy (Winterbottom, 2014)
Mer av samma vara, men den här gången åker man runt i Italien. Fantastiska miljöer, men kanske aningen mer tröttsam än den första filmen.


-------------------------------

Bubblare:
La Cena (Ettore Scola, 1998), Julie and Julia (Ephron, 2009), Sideways (Payne, 2004), Babettes gästabud (Axel, 1987), Mat, dryck, man, kvinna (Ang Lee, 1994).


-------------------------------

Har jag glömt någon? Tipsa gärna!

1 kommentar: