torsdag 17 maj 2018

GODASTE POTATISGRATÄNGEN MED GRUYÉRE OCH RICOTTA

Hittade det här fantastiska receptet som ursprungligen kommer från stjärnkocken Yotam Ottolenghi, men jag har anpassat och förenklat det. Är lika gott varmt som kallt.

1 kilo potatis, skivat i cirka 3 mm tunna skivor
3 schalottenlökar, tunt skivade
2,5 tsk rökt paprikapulver
en stor näve svartkål, stammen borttagen, grovhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
en näve färsk basilika, grovhackad
en näve färsk dragon, grovhackad
en näve färsk bladpersilja, grovhackad
4 vårlökar, grovhackade
skal från 2 ekologiska citroner
1 msk saft från en ekologisk citron
200 g ricotta
100 g gruyére, riven
olivolja
salt, svartpeppar
2,5 dl god ekologisk buljong

1. Sätt ugnen på 200°.
2. I en bunke, blanda potatisen, löken och paprikan med ett par matskedar olivolja, salt och peppar.
3. I en annan bunke, blanda svartkålen med en matsked olja, salt och peppar.
4. I en mindre bunke, blanda alla örterna, vårlöken, citronskalet med ett par matskedar olivolja.
5. Ta en ugnssäker form och bred ut ett lager av potatisblandningen på bottnen. Lägg kålblandningen ovanpå detta och avsluta med ett till lager potatis.
6. Dutta ut ricottan och örtblandningen ovanpå, och riv över gruyére.
7. Blanda citronsaften med buljongen och häll över alltihop.
8. Täck med folie och kör i ugnen cirka en timme.
9. Ta ut, ta av folien, ringla över lite olja och kör igen i ugnen i 10 minuter utan folie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar