tisdag 26 februari 2019

SARDINBOLLAR

















 

 

 

 

Mera sardiner! Passar kanske på en buffé eller som en lättare lunch.

2 konservburkar goda sardiner i olivolja
1 schalottenlök, finhackad
1 peperoncino, smulad
125 g vetemjöl
4 dl mjölk
skal från en ekologisk citron
2 msk färsk dill, frinhackad
20 g färskriven parmesan
brödsmulor eller panko
1 ägg
salt, peppar
smör
rapsolja

1. Häll ut det mesta av oljan från sardinerna, spara en matsked.
2. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och i med sardinoljan och lite smör och fräs schalottenlöken i 5 minuter. I med peperoncinon och fräs en minut till.
3. I med 75 g av mjölet, fräs en minut och slå sedan på mjölken, lite i taget, tills du har som en sås. Rör med träslev hela tiden.
4. Öka värmen lite, rör hela tiden, tills du får en riktigt tjock sås. Häll över i en bunke.
5. Lägg i sardinerna, dillen, citronskalet och salta och peppra. Låt stå i kylskåp i tre timmar eller längre, om du har tid.
6. Blanda parmesan med brödsmulor och bred ut på en tallrik.
7. Häll ut resten av mjölet på en tallrik.
8. Lättvispa ägget i en bunke.
9. Forma sardinblandningen till bollar eller biffar och vänd först i mjöl, sedan i ägget och sist i brödsmuleblandningen.
10. Fritera eller stek på hög värme i mycket rapsolja 3-4 minuter per sida.
11. Servera med citronklyftor, dillmajonnäs och en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar