tisdag 2 september 2014

RISOTTO MED KARL JOHAN OCH SVART TRYFFEL

 
 
Årets varma sommar verkar ha givit ett riktigt Karl Johan-år! Denna kung av svampar är inte bara en delikatess uppskattad av oss, utan även i Italien, där man ofta gör risotto på den. Jag fick även tag på lite färsk svart tryffel från Piemonte som passade perfekt till. Läs mer om risotto här.


200 g Karl Johan
1 finhackad schalottenlök
2 finhackade vitlökar
2 dl torrt vitt vin
cirka 1 l god ekologisk grönsaksbuljong
4 dl risottoris
1,5 dl riven parmesanost
1 dl grovhackad bladpersilja
100 g smör
salt och svartpeppar
 

1. Finhacka lök och vitlök.
2. Värm buljongen och varmhåll.
3. Stek svampen i en klick smör och stek i 5 minuter, salta, peppra och ställ åt sidan.
4. Fräs lök och vitlök i hälften av smöret tills de mjuknat, lägg därefter i riset och fräs några minuter. Häll i vinet och låt det koka in, rör om hela tiden.
5. Börja sedan spä med buljongen, ta en slev i taget, låt det koka in, glöm inte att röra hela tiden! Upprepa detta i cirka 20 minuter.
6. När det gått 20 minuter, smaka på riset om det är klart, det ska ha lite tuggmotstånd. Ta av från plattan, blanda i ost, svamp, andra halvan av smöret och persilja. Låt stå under lock ett par minuter.
7. Skiva under tiden tryffeln så tunt det går.
8. Lägg upp risotton och strö över tryffeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar