fredag 10 april 2015

BUTTER CHICKEN

Kyckling på fredag är en gammal välkänd paroll. Varför då inte göra den indisk? Det här är väldigt gott, och älskas av barnen. Styrkan reglerar du själv med mängden chilipulver och färsk chili. Det tar lite längre tid än 30 minuter, men återigen, det är det värt!

600 g kycklinglårfilé, strimlad

Till marinad:
1 dl grekisk yoghurt
1 msk rapsolja
1 cm ingefära, finhackad
1 vitlök, finhackad
1 tsk salt
juice från en ekologisk citron
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
0,5 tsk garam masala

Till såsen:
1 burk krossade tomater
2 cm ingefära, finhackad
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk malen kardemumma
2 nejlikor
1 lagerblad
1 tsk chilipulver
1 eller 2 färska chilifrukter, finhackade
50 g smör, tärnat
0,5 dl grädde
1 tsk salt
0,5 tsk garam masala
1 msk torkad bockhornsklöver
0,5 msk socker
rapsolja eller ghee

1. Sätt ugnen på 225°. 
2. Börja med marinaden. Blanda ingredienserna och lägg i kycklingbitarna. Lägg i en ugnssäker form och ställ åt sidan 10 minuter.
3. Ställ in formen i ugnen 12-14 minuter.
4. Gör såsen. Fräs ingefära och vitlök i rapsolja eller ghee ett par minuter. I med kardemumma, nejlikor och chilipulver och lagerblad, fräs någon minut till.
5. Häll i tomaterna, tillsätt salt och låt puttra 12-15 minuter.
6. Ta ut kycklingen ur ugnen och häll i den i tomatsåsen, tillsätt eventuellt lite vatten om såsen känns för tjock. Puttra 5 minuter.
7. Tillsätt smöret, några tärningar i taget, och rör om.
8. I med färsk chili och grädde, och puttra 3-4 minuter.
9. Sist, i med bockhornsklöver, garam masala och socker.
10. Servera med basmatiris och naanbröd eller pappadums.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar