onsdag 16 mars 2016

MATSPECIAL FRÅN WIRED


 
 
Data- och tekniktidningen Wired skriver då och då om mat. Nu är det den brittiska editionen som i sitt marsnummer slår på stort, med ingen mindre än René Redzepi på omslaget.

Förutom ett 16 sidor långt fantastiskt reportage från Noma, får man lära sig mycket om framtidens mat, hur teknologi kan få oss att ändra hur och vad vi äter, morgondagens trender etc. Väldigt intressant men samtidigt skrämmande läsning.

Här är några smakprov:

Amerikanska företaget Bitty, som bakar proteinrika kakor gjorda på cassava- och kokosmjöl tillsammans med malda syrsor. Varje 2,5 dl mjöl innehåller 28 g mer protein än motsvarande mängd vetemjöl.

Ett annat amerikanskt företag använder ny teknik för att säkra hela matkedjan, från producent till konsument, för att säkerställa att allt är äkta, ekologiskt och att produktionen inte skett i ett land där mänskliga rättigheter eftersätts.

Ytterligare ett företag jobbar med att ta fram robotar som ska leverera matkassar i Storbritannien. Problemet är att få tillstånd för robotarna att ta sig fram på trottoarerna. Det låter som ett skämt. Det finns också de som försöker få tillstånd till att få leverera matkassar med drönare.

Odling av örter och grönsaker med ny LED-teknik inomhus och under mark är också på stark frammarsch. Stora och kompakta odlingsfarmer byggs nu i Storbritannien bland annat.

Du kan också få tips på var i världen det finns myror på restaurangmenyn (Noma bland andra).

Företaget Impossible Foods i Kalifornien har i sitt laboratorium tagit fram en hamburgare gjord på grönsaker, spannmål och bönor, som bryts ner i komponenter som protein, fett och vitaminer. Dessa kombineras sedan så att smak och konsistens ska påminna om kött. Det blodliknande tar man fram från en molekyl som finns i hemoglobin, som är ett protein som finns i röda blodkroppar. Företaget har fått en mängd investerare att satsa åtskilliga miljoner dollar, bland dem finns ingen mindre än Bill Gates. Målgruppen är "hardcore beef lovers". Wireds reporter har provsmakat: "Wow, det smakar som hamburgare!".

Längst kanske företaget som har tagit fram en äggfria majonnäs kommit, Hampton Creek. Man har också tagit fram äggfria kakor och dressingar. Det här är produkter som redan säljs i stora matkedjor som Walmart och Whole Foods. Nu pågår finslipningen av nästa produkt, den äggfria omeletten. Det svåraste med den verkar vara, att få den att inte smaka svampigt efter att den varit fryst, men bara detaljer återstår...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar