onsdag 11 januari 2017

BOTTARGA


 
 
Hittade en burk bottarga i skafferiet som jag köpte i somras i Italien, och hade totalt glömt bort... Bottarga är torkad och saltad fiskrom från tonfisk eller mulle som är särskilt vanligt på Sardinien. Finns att köpa i Sverige här men är ganska dyrt. Kan även finnas i italienska delikatessaffärer. Om du lyckas få tag i, så har du här två väldigt enkla och goda recept.

SPAGHETTI ALLA BOTTARGA
500 g spaghetti
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 röda chilifrukter, urkärnade, finhackade
8 msk god olivolja
4 msk bottarga
salt

1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2. När det återstår 3 minuter på pastan, fräs vitlök och chili i olivoljan på medelvärme i en stor stekpanna.
3. Häll av pastan, men häll ett par matskedar i stekpannan med vitlöken och chilin.
4. Blanda pastan med resten av ingredienserna och servera på tallrikar. Strö över en matsked bottarga per tallrik.

SALLAD MED POTATIS OCH BOTTARGA
600 g fast potatis 
400 g frissésallad eller annan god sallad
4 salladslökar, strimlad
4 msk bottarga
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
bladpersilja
salt, svartpeppar

1. Koka potatisen.
2. Gör en enkel vinägrett på 3 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, lite salt och svartpeppar och lite färsk bladpersilja.
3. När potatisen är klar, låt svalna och ånga av, skär sedan i mindre bitar och lägg i en salladsskål. 
4. Blanda ned sallad och salladslök.
5. Servera med vinägrett och strö en matsked bottarga över varje portion. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar