fredag 13 januari 2017

KINESISKT SIDFLÄSK


 
 
Det här receptet är från Jamie Olivers tidning. En underbar rätt som tar lång tid, perfekt för en söndagmiddag. Köttet blir härligt mört och krispigt. Massor av goda smaker.

1 kilo sidfläsk i bit
2 liter kycklingbuljong
1 morot, grovhackad
1 selleristjälk, grovhackad
1 + 1 bit färsk ingefära, stora som tummar
1 + 1 msk tamarisoja
1 tsk ljus soja
4 + 2 salladslökar, grovhackade
2 msk röd chilipasta
2 msk risvinäger
1 tsk sichuanpeppar, mortlad
1 msk muscovadosocker
0,5 stjärnanis
en kanelstång
en liten peperoncino

1. Lägg fläsket i en stor kastrull tillsammans med morot, selleri och fyra av vårlökarna. Mosa den ena av ingefärsbitarna och lägg i. Slå i en av matskedarna tamarisoja och kycklingbuljongen. Koka upp, skumma av fettet och låt sjuda i två timmar.
2. Sila av buljongen och spara.
3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan igen och koka upp två liter vatten. Lägg försiktigt i fläsket och koka tre minuter. Ta upp köttet och slå bort vattnet.
4. Sätt ugnen på 180°.
5. Skär köttet i trecentimetersbitar och stek dessa i en stekpanna med lite olja på hög värme tills de fått färg runt om. Salta lätt. Lägg i chilipastan och sichuanpeppar och stek en minut till.
6. Lägg allt i en stor ugnsform tillsammans med socker, risvinäger, kryddor, ljus soja och resterande  tamarisoja. Slå på 5 dl av den sparade buljongen eller så mycket att det täcker köttet. Spara resten till ett annat tillfälle. Mosa den återstående biten ingefära och lägg i den också. Lägg över folie och kör i ugnen i två timmar.
7. Om du vill ha köttet krispigt, ta av folien när det återstår cirka 20 minuter.
8. Servera med basmatiris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar