måndag 16 november 2015

DANSKT RÅGBRÖD


 
 
Jag har länge försökt få till det perfekta danska rågbrödet, och det är inte helt lätt. Det här är dock det klart bästa hittills. Receptet ger 2 stora fylliga bröd.

Dag 1:
30 g rågsurdeg
500 g vatten
300 g rågkross
200 g solrosfrön
50 g linfrön
40 g salt

Dag 2:
500 g vatten
250 g mörk sirap
600 g rågmjöl
300 g vetemjöl
200 g solrosfrön
50 g linfrön
50 j jäst

1. Blanda surdeg, rågkross, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke. Låt stå i rumstemperatur i cirka 8 timmar.
2. Blanda i hushållsassistenten, jäst, vatten, sirap, rågmjöl, vetemjöl, solrosfrön och linfrön. Blanda i surdegsblandningen och kör på låg hastighet i cirka 30 minuter.
3. Smöra 2 brödformar och dela upp degen i dessa. Låt stå och jäsa under bakduk cirka 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 250°. När bröden jäst färdigt, sänk temperaturen till 200°, skjutsa in bröden och spraya lite vatten i ugnen så det bildas ånga. Bröden är klara när de uppnått 98°.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar