tisdag 24 maj 2016

VIKTIGT OM FUSKET MED OLIVOLJA!


 
 
I det senaste numret av det utmärkta magasinet Hunger, tar man återigen upp fusket med italiensk olivolja. Detta är ett stort problem, som enligt journalisten Tom Mueller ger vinster jämförbara med kokainsmugglarnas, men utan deras risker. Detta är ett stort problem inom EU, olivolja är populärast att fuska med av alla livsmedel, och det är inga små aktörer som fuskar.

Det gäller att läsa det finstilta på baksidan av flaskorna. På mängder av flaskor kan man då se att det står till exempel "Buteljerad i Italien" eller "Producerad i EU", och då rör det sig ju inte om italiensk olja.

Det är skrämmande läsning, inte minst om svenska företaget Zeta, vars kuttersmycke Fernando Di Luca, förekommer i reklamfilm efter reklamfilm, där hans italienska ursprung framhävs, liksom den genuint italienska maten man säljer. Det är samma sak här, om man läser baksidorna ser man att flera av hans flaskor inte heller innehåller italiensk olivolja.

Jag såg nyligen att Zeta även börjat sälja ekologisk salsiccia, inte heller den innehåller italienskt fläskkött, utan är "Producerad i EU".

Även med märkningen "extra vergine" fuskas det tyvärr. Tidningen har slumpvis valt ut tio olika olivoljor extra vergine, och skickat dessa på laboratorietest, fyra blev underkända. Ett par var till och med så dåliga att de klassades som otjänliga för människor. I ett liknande test i Norge för ett par år sedan blev endast två av sex oljor godkända.

Så vad gör man då, tidningen ger en rad tips, bland annat, läs på innehållsförteckningen, köp bara extra vergine, köp olja i mörka flaskor, köp lite dyrare oljor och se till att du får provsmaka, köp ekologiskt, och tänk på att man faktiskt även kan köpa fin olivolja från till exempel Grekland eller Spanien.

Här kan man läsa mer.

Uppdatering 13 juni. Har nu testat Zetas salsiccia med fänkål, inte den ekologiska dock, och måste säga den hade en mycket märklig smak. Den smakade inte direkt illa, men det smakade definitivt inte som jag menar salsiccia ska smaka. Usch, undvik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar