måndag 19 september 2016

COCHINITA PIBIL #2


 
 
Cochinita pibil har vi gjort en gång tidigare, här, men nu gjorde vi den aningen annorlunda. Vi slog in den i bananblad och lät den gå i ugnen ännu längre, 7 timmar. Egentligen ska den BBQ-rökas för den där extra rökiga smaken, men det här blir också vansinnigt gott. Det speciella är smaksättningen av annatto, som är en slags kryddpasta av frön från achiotebusken. Achiotepasta köper du här eller här.

Till köttet:
1 kilo fläskkarré i bit
4 bananblad
2 stora tomater, skivade
1 silverlök, skivad
1 röd paprika, skivad
8 lagerblad

Till marinaden:
6 vitlöksklyftor
rapsolja
40 g achiotepasta
2 msk mexikansk oregano
3 nejlikor
1 kanelstång
1 msk svarpepparkorn
1 msk hel spiskummin
1 msk kinesisk allspice
1,5 dl apelsinjuice
0,5 dl limejuice
0,5 dl vitvinsvinäger
1 tsk liquid smoke
1 msk soja

1. Rosta oskalade vitlöksklyftor i en het stekpanna tills de blir svarta.
2. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och fräs achiote, oregano, nejlika, kanel, svartpeppar, spiskummin och allspice på medelhög värme i 2 minuter. Lägg detta sedan i en mixer tillsammans med den skalade vitlöken, apelsin- och limejuice, vinäger, liquid smoke, soja och en nypa salt och mixa till en slät blandning.
3. Smörj in köttet i marinaden och lägg i en plastpåse med resten av marinaden. Låt stå i kylskåp minst en timme, men gärna över natten. Vänd på påsen då och då.
4. Sätt ugnen på 125°.
5. Bred ut bananblad i en ugnssäker form, lägg köttet och marinaden i mitten, och fördela tomater, paprika, lök och lagerblad runt om. Gör liksom ett paket av bananbladen och slå in köttet, knyt ihop med kökssnöre.
6. Kör i ugnen i 7 timmar.
7. Ta ut ur ugnen, dra isär köttet, lägg på ett uppläggningsfat och häll den goda marinaden över.
8. Servera med med traditionella tacotillbehör som majstortillas, picklad rödlök, lime- och koriandercrema, ost, sallad och tomater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar