fredag 16 september 2016

SPAGHETTI CARBONARA


 
 
Vi har haft recept på Carbonara tidigare, men det förtjänar att upprepas. Carbonara betyder på kolarhustruns vis, och då menas svartpepparen som man färskmaler ovanpå, och det är väl ingen konst? Jo, det är just det det är. I Sverige och i många andra länder, även i Italien på sina ställen, görs den med grädde, vilket så klart är helt fel. Märkligt nog så har till och med den välkände kocken Stefano Catenacci grädde i sin version. Nej, usch och fy, så här ska en riktig Carbonara göras.

600 g spaghetti
4 äggulor
120 g pancetta, sidfläsk eller guanciale
1,5 dl färskriven parmesan
4 msk vitt vin
en liten näve bladpersilja, grovhackad
smör, olivolja
salt, svartpeppar

1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2. I en stor bunke, vispa äggulor, parmesan bladpersilja och lite salt.
3. Lägg i smör och olivolja i en stekpanna och fräs pancettan knaprig, i med vinet och låt koka ihop till hälften, ställ åt sidan.
4. Häll av pastavattnet, spar lite vatten, och blanda ner pastan i bunken med äggblandningen.
5. Blanda sedan ner pancettan. Späd med lite pastavatten om det känns för torrt.
6. Servera med svartpeppar och lite extra parmesanost. Oslagbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar