måndag 29 februari 2016

CHOKLADKAKA MED PISTAGE OCH HAVSSALT


 
 
Härlig kaka med sälta och mycket smör. Pistagenötterna gör att det blir crunchy och gott.

100 g smör
2,5 dl vetemjöl
0,25 dl kakaopulver
2,5 dl socker
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk grovsalt
1 ägg
0,25 dl mjölk
1 dl vatten
0,5 tsk vaniljpulver

Till frostingen:
25 g smör
1,5 msk mjölk
1 msk kakaopulver
1 dl florsocker
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 dl grovhackade osaltade pistagenötter
0,5 tsk havssalt

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smöra och bröda en ugnsform.
3. Koka upp kakaopulver, smör och vatten i en kastrull. Ta av från plattan och låt smöret smälta.
4. Under tiden, blanda socker, bakpulver, grovsalt och mjöl i en bunke.
5. Gör ett "hål" i mitten, i med ägg, mjölk och vaniljpulver och blanda ordentligt med en gaffel.
6. Blanda i den nu ljumma smörblandningen och rör om ordentligt så det blir en fin smet. Bred ut i den smorda formen. In i ugnen i 35-40 minuter.
7. När det återstår 10 minuter i ugnen, gör frostingen. Värm upp smör, mjölk och kakaopulver i en kastrull på låg värme, vispa då och då tills smöret smält. Det ska inte koka.
8. Ta av från plattan och sikta i florsockret och vaniljpulvret.
9. Häll varm frosting över den varma kakan och bred ut. Toppa med pistagenötterna och havssaltet. Ät ljummen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar